Camere supraveghere IP

Ce sunt camerele IP?

Pe scurt, o camera IP este o camera CCTV, un calculator cu sistem de operare si o placa de achizitie/captura video intr-o singura carcasa. Desi nu au si iesire video complex, semnalul video iese gata digitizat, impachetat si trimis direct pe internet sau intranet.

Avantajele camerelor IP:

– Extensabilitate practic nelimitata. Investitia initiala nu se pierde, se adauga doar noile camere la cele existente. Camerele IP se bazeaza pe aceeasi tehnologie ca si internetul. Asemanator cu internetul, care nu are practic limite, si sistemele de camere IP ofera aceeasi flexibilitate!Sisteme de supraveghere
– Semnalul video iese direct in format digital. Dispar problemele clasice ale transmisiei video analogice, interferentele, buclele de masa. Semnalul poate fi transmis oriunde exista internet. Iar cum internet exista cam peste tot…

Voi prezenta în continuare cele mai importante aspecte legate de structura unei camere IP cu referire la desenul următor.
Din această figură se observă că o cameră IP este formată din două componente mari şi anume: o cameră video clasică, partea din stânga imaginii şi un server video, partea din dreapta imaginii.

Prima componentă are rolul de a capta imaginea şi a o transforma într-un semnal video complex, analogic sau numeric, într-un anumit standard. Procesul este în general cunoscut, elementele fizice care realizează acest lucru sunt următoarele: lentilă, filtru optic, senzor de imagine, electronica de prelucrare a semnalului electric obţinut de la senzorul de imagine.
A doua componentă, serverul video, este elementul care transformă imaginea camerei video într-o succesiune de pachete de date compatibile cu standardele de transmitere a datelor pe Internet şi furnizarea acestor date către un periferic cunoscut sub numele de interfaţă Ethernet, finalizat prin clasica mufă RJ45.
Această componentă reprezintă elementul de forţă al camerei IP, realizând în principal două funcţii de bază şi anume:
• prima funcţie este transformarea semnalului video din semnal analogic în semnal numeric şi realizarea compresiei acestuia din urmă în vederea reducerii cantităţii de informaţie care va fi transportată prin Internet. Se ştie că o imagine conţine foarte multă informaţie şi transmiterea acesteia fără compresie la o rezoluţie obişnuită, ar bloca pur şi simplu linia de Internet. Uzual sunt folosite pentru compresie standardele JPEG, MJPEG şi MPEG-4. Vom analiza aceste standarde într-unul din articolele viitoare. Această funcţie este realizată de obicei cu circuite de o complexitate deosebită, de cele mai multe ori acestea fiind circuite proprietare ale firmei producătoare de camere IP.
A doua funcţie este aceea de împachetare a datelor despre imagine în standard de Internet şi trimiterea acesteia către interfaţa de ieşire Ethernet. Această funcţie este realizată de un adevărat calculator, cu procesor de semnal, memorie RAM pentru datele curente şi memorie FLASH pentru programe de lucru. În această zonă se gestionează şi meniul camerei IP care în principiu stabileşte toate regimurile de lucru, gestionarea adreselor IP precum şi logica de refacere a informaţiilor acolo unde este refăcută imaginea, după transportul acesteia prin Internet.
Serverul video poate fi asimilat funcţional cu un calculator PC care gestionează o cameră web numai că acest calculator este redus la nişte dimensiuni foarte mici şi realizează nişte funcţii super specializate. Complexitatea acestei părţi din camera IP este cea care induce în final un preţ încă destul de mare pentru camerele IP.
În plus serverul video mai poate fi prevăzut cu o mulţime de alte facilităţi, în mod deosebit cu periferice, acest lucru deosebind uneori în mod esenţial o cameră IP de alta. Acestor elemente periferice le vom dedica un loc special într-unul din articolele viitoare.
Pentru ca ruptura între camerele video clasice şi camerele IP să nu fie totală, proiectanţii s-au gândit şi la o soluţie de compromis, evident cu existenţă temporară: au realizat serverul video ca produs separat, cunoscut în piaţa de profil şi sub denumirea de IP BOX. Astfel, cu o cameră video clasică şi un server video se poate realiza o cameră IP.
Conştienţi fiind că este numai o soluţie de trecere către generalizarea utilizării camerelor IP, mai toţi fabricanţii de camere video fie au trecut la producţia de camere IP, fie vor trece în perioada imediat următoare.
În încheierea acestui prim articol vom prezenta într-un mod sintetic, cum se alege o cameră IP atunci când facem o analiză în ideea introducerii acesteia într-un sistem complex de supraveghere sau când dorim să achiziţionăm o cameră IP ca utilizator particular. Existenţa camerelor IP este prezentată sintetic în desenul următor.
Se observă că o cameră IP se va alege după următoarele criterii:
– dacă este utilizată într-un mediu profesional sau de uz general;
– dacă este dotată cu un senzor CCD sau CMOS;
– dacă are o compresie mai performantă a semnalului video numeric (H.264, MPEG-4 ASP, MPEG-4 SP) sau mai puţin performantă JPEG sau MJPEG.

Advertisements
This entry was posted in Camere IP, Tutorial Video and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s