Ce inseamna reteaua wireless IP?

O retea wireless LAN sau WLAN este o retea locala,  fara fir, care utilizeaza undele radio pentru transferul de date intre computere. Faptul ca nu utilizeaza cablu UTP pentru conectare, reteaua wireless permite interconectarea tuturor utilizatorilor aflati in aria de acoperire radio. Aria de acoperire a acestui tip de retea poate varia, in functie de echipamentele folosite, de la suprafata unei camere pana la cea a unui campus. Backbone-ul unei retele foloseste in mod obisnuit cabluri, cu unul sau mai multe acces point-uri conectand astfel utilizatorii in retea.

Datorita mobilitatii pe care o ofera utilizatorilor, retelele WLAN vor deveni in continuare importanta forma de conectare pentru mediile de afaceri si nu numai. In ultima perioada gradul de penetrare a retelelor wireless este in continua crestere, iar utilizarea retelelor de tip WLAN va fi pe masura asteptarilor. Se estimeaza ca piata retelelor WLAN va ajunge la 1,6 miliarde USD in 2005. Aceasta este o crestere substantiala avand in vedere ca in 1998 aceste venituri erau de 0,3 miliarde USD. Pana acum retelele de tip wireless au fost utilizate in campusuri universitare, aeroporturi si in multe alte locuri publice. Costurile in continua scadere ale echipamentelor wireless au adus aceste retele si in multe case. In viitorul apropiat se asteapta implementarea retelelor wireless si in domeniul de sanatate, al birourilor marilor corporatii sau in infrastructura marilor orase, creandu-se astfel retele metropolitane.

Initial, echipamentele wireless aveau costuri de productie foarte mari si, in consecinta, erau utilizate numai acolo unde o retea cablata nu putea fi implementata din diferite motive (cladiri de patrimoniu, muzee, zone greu accesibile). In prezent, pretul echipamentelor wireless a scazut substantial pentru a putea fi utilizate in crearea unei retele proprii acasa, deoarece este nevoie de un singur access point pentru a realiza conexiunea cu alte computere. Camere wireless


Ce este Wi-Fi?

Wi-Fi, prescurtarea de la “Wireless Fidelity”, reprezinta o categorie de produse compatibile cu standardele WLAN (Wireless Local Area Networks) bazate pe protocoale IEEE 802.11. Noile standarde care au precedat specificatiile 802.11, cum ar fi 802.16 (WiMAX), fac parte din retelele actuale si ofera multe imbunatatiri, de la arii mari de acoperire pana la viteze mari de transfer.

Se intentioneaza utilizarea retelei Wi-Fi pentru dispozitivele mobile si pentru retele locale ale caror clienti nu sunt stationari, ci se deplaseaza dintr-o zona in alta. De asemenea, conectarea wireless permite unui utilizator care detine un ãwireless-enable computerÓ sau un PDA (Personal Digital Assistant) sa se conecteze la resursele unei retele sau la Internet, cand se afla in apropierea unui access point. Regiunea geografica acoperita de unul sau mai multe access point-uri se numeste hotspot. Produsele certificate oficial au prezent pe ele logo-ul Wi-Fi, care indica faptul ca produsul este interoperabil cu alte produse care afiseaza acest logo.

Advertisements
This entry was posted in Wireless. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s